Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Demonstratie schapen scheren

29 juni 2019 @ 10:00 - 14:00

Schapen kunnen ook in de winter geschoren worden op voorwaarde dat ze terecht kunnen in een degelijke stal. Dit wordt vooral gedaan bij drachtige ooien en bij voorkeur in de derde maand van de dracht. Wanneer ze kouder hebben, gaan ze meer eten waardoor de vruchtjes beter groeien. Later in de dracht kan ook, maar dan verlies je het groeivoordeel voor de ongeboren lammeren.

Bijkomend voordeel is dat de conditie van een geschoren ooi makkelijker te beoordelen is en eventueel nog bij te sturen, ook het lammeren kan op een propere manier gebeuren. De lammeren zullen het ook gemakkelijker hebben om de uier te vinden. En er kunnen ook meer schapen in een stal.

Het nadeel is dat de schapen meer eten en de voederkosten dus hoger liggen. Het kan ook nodig zijn om de schapen nog een tweede keer te scheren in de zomer.

Wanneer een schaap precies geschoren wordt, hangt af van de omstandigheden zoals de temperatuur of een verplaatsing naar onbeschut gebied. Het kan ook zijn dat ze op de wei worden gezet voor begrazing of dat ze al geschoren zijn in de winter.

Het scheren van lammeren in de nazomer kan soms verbluffende resultaten hebben. Lammeren die geschoren worden, zijn na een aantal weken niet meer te herkennen. Door de koude gaan ze meer eten en groeien ze beter uit. Deze extra kilo’s komen zeker van pas in het dekseizoen of voor slachtlammeren.

Tijdens de Woldag is er een demonstratie schapenscheren.


Gegevens

Datum:
29 juni 2019
Tijd:
10:00 - 14:00